Így tiltják be a hagyományos autókat Angliában?

2018.05.07. 15:06

Egyelőre csak egy nem hivatalos tervezet látott napvilágot, amely azonban a Road to Zero nevű brit kormányzati program része, legalábbis állítólag. Ebből kiderül, hogy a korábban a benzines- és dízel-autók betiltásaként emlegetett lépés hogy is nézhet ki a valóságban.

exhaust.gif

Úgy tűnik, valódi betiltásról szó sincs, csak egy olyan szabályt hoznának, hogy a szigetországban 2040-től már csak olyan autókat lehetne forgalomba hozni, amely villamos üzemben egy töltéssel legalább 50 mérföld, azaz 80,5 km megtételére képes. Magyarán hatótávnövelésre egyelőre maradhatnának a belső égésű motorok, és a régebbi autók használatának tiltása sem szerepel a tervek között.

A brit kormány ráadásul ezt az informrációt is spekulációnak minősítette: azt mondják, egyelőre még semmilyen konkrét döntés nem született – amint születik, azt azonnal nyilvánosságra hozzák.

A jelenlegi műszaki színvonalon egyébként nem lenne egyszerű a feltétel teljesítése, mivel a legtöbb konnektoros hibrid 40-50 kilométernél nem megy többet tisztán villamos üzemben. Ám jogosan feltételezhető, hogy 22 év múlva a 80 km könnyebben teljesíthető elvárás lesz a gyártók számára is.

Nagy-Britannia egyébként nem az egyetlen ország, amely hasonló korlátozást tervez: a francia elnök is 2040-től tiltaná a hagyományos autók forgalomba állítását.