Csalással vádolják a Porschét

2018.05.14. 15:13

A brit The Times cikke szerint a Porsche a Cayman egyik változatánál a brit típuslapon más szén-dioxid-kibocsátási adatot tüntetett fel, mint Európa más országaiban. A 7 g/km eltérés azonban lehet szándékos, mivel így kedvezőbb adókategóriába kerülhetett a német sportkocsi.

Több szempontból is jelentéktelennek tűnő ügy nőhet a Porsche fejére Angliában, ha kiderül, hogy szándékosan manipulálták a mérést a kedvezőbb adatok érdekében. Kiderült ugyanis, hogy a csak 2011-ben kínált Porsche Cayman R szén-dioxid-kibocsátási értéke minden EU tagállamban 228 g/km, csak Nagy-Britanniában típusvizsgáztatták az autót 221 g/km-es értékkel. Az eltérés nem igazán számítana, ha nem épp ezen érték alapján adóztatnák a szigetországban az autókat, és így a Porsche az évi 540 fontos L kategóriából az évi 315 fontos K kategóriába kerülhetett.

Az eltérésre valószínűleg fény sem derült volna, ha egy Cayman R tulajdonos be nem pereli a Porschét tönkrement autója miatt, és a harc során fel nem fedezik az adateltérést. A perben végül megegyezés született, de időközben a típusvizsgáztatással foglalkozó kormányügynökséget, a VCA-t is értesítették.

Egyelőre folyik a vizsgálat az ügyben, így senki nem nyilatkozik, de a The Times cikke szerint lehetséges, hogy a Porschénél a második sebességfokozatban végzett mérés eredményét írták be az angol típuslapra, és nem az egyesben mérteket, ahogy szabályos lett volna.

Az ügy nagyságrendje természetesen össze sem mérhető a dízelbotrányéval, amely bő két és fél éve robbant ki a VW csoportnál, de a cégnek most az hiányozna a legkevésbé, hogy egy másik ügyben is kiderüljön, hogy szándékosan vezette félre a hatóságokat.