A legújabb Škoda a Sunroq

2018.06.04. 18:59

Huszonhárom diák kitartó munkájának eredménye a Sunroq, ami a Karoq tetejének eltávolításával született. Egyelőre ez az egy készült el, és valószínűleg nem is lesz több, bár a VW-csoport tervez valami hasonlót.

Úgy tűnik, a tetejétől megfosztott Karoq-ot nagyrészt a Škoda saját szakiskolájának növendékei tervezték és kivitelezték, persze szorosan együttműködve néhány gyári mérnökkel. Minden diák készített egy tervet, majd ezek közül választottak egyet, és azt valósították meg.

A feladat nem lehetett egyszerű: a Karoq önhordó karosszériája tető nélkül nem lehet valami merev, és a hátsó részt is újra kellett tervezni, hiszen az eredeti autó hátsó ajtaja a tetőhöz csatlakozik.

A projekt célja elsősorban az volt, hogy a diákok élesben szerezhessenek tapasztalatot, csapatként együtt dolgozva egy projekt megvalósításán. A végeredmény azonban meglepően profi: ha nem hiányozna a vászontető, azt is hihetnénk, hogy a Sunroq-ot gyártásra szánják.

A terep-kabrió egyébként nem teljesen ismeretlen műfaj: a Nissan a Murano CrossCabriolet, a Land Rover pedig a Range Rover Evoque Convertible révén már megvalósította, és ha minden igaz, a VW-csoport is fejleszt már egy efféle autót, igaz, az nem Škoda lesz, hanem a VW T-Roc egy változata.