Óriási bírságot lengettek be a Daimlernek

2018.06.04. 06:25

Több milliárd eurós bírsággal fenyegette meg a német szövetségi kormány a Daimlert a versenytárs Volkswagen (VW) csoport dízelbotrányához hasonló szabálytalanságok miatt - jelentette pénteken a Der Spiegel német hírmagazin.

13C511 034

A Der Spiegel hírportálján közölt beszámoló szerint Andreas Scheuer közlekedési miniszter a Daimler vezérigazgatójával, Dieter Zetschével hétfőn folytatott megbeszélésén 3,75 milliárd eurós (1200 milliárd forint) bírságot helyezett kilátásba. Elmondta, hogy a szövetségi közúti közlekedési hatóság (KBA) gyanúja szerint 750 ezer Mercedest szereltek fel szabálytalanul működő károsanyag-tisztító berendezéssel, és ezért gyártmányonként 5000 euróig terjedő bírság megfizetésére kötelezhetik a céget. A lap szerint a KBA vizsgálatával visszaélésre utaló "nyomós jeleket" tárt fel.

A KBA a VW dízelbotránya miatt indított vizsgálatot a Daimlernél, és feltűnően magas nitrogén-oxid-kibocsátást mutatott ki több Mercedes-modellnél, amelyekben egy programbeállítás révén a külső hőmérséklet függvényében - hideg időben - csökkenhet a kipufogógáz tisztítását végző berendezés teljesítménye. A Daimler magyarázata szerint a megoldás a motor károsodásának elkerülését szolgálja.

A vita eddigi szakaszai megegyezéssel zárultak, a Daimler vállalta, hogy önként és ingyen módosítja a berendezés vezérlését az érintett gyártmányokban.