Trump brutális védővámot lengetett be az európai autógyártóknak

2018.06.23. 09:44

Az amerikai elnök pénteken megfenyegette Európát, hogy 20 százalékos vámot vet ki az Európai Unióból importált autókra, ha az európaiak nem bontják le gyorsan az amerikai termékeket sújtó vámokat és kereskedelmi akadályokat. Szokásához hűen megint a Twitteren fenyegetőzött Donald Trump.

rrvw.png

Az amerikai elnök fenyegetése éppen aznap hangzott el, amikor életbe léptek az amerikai termékekre kivetett európai védővámok, amelyeket az Egyesült Államok által bevezetett importvámokra válaszul fogadott el az Európai Bizottság. Az Európai Unió péntektől 25 százalékos védővámot vetett ki mintegy 2,8 milliárd eurónyi amerikai termékre, válaszul az acél- és alumíniumkivitelt sújtó új importvámokra. A megadóztatott amerikai termékek listáján egyebek mellett a mogyoróvaj, az áfonya és a narancslé is szerepel, megtalálhatók rajta mezőgazdasági termékek, számos vas- és acéláru, ruhák, ágyneműk, dohánytermékek, motorkerékpárok, jachtok, illetve a bourbon whiskey is.

Az Egyesült Államokban a személyautók importját jelenleg 2,5 százalékos, a platós terepjárókét és a kisteherautókét pedig 25 százalékos vám terheli. Sőt, ide tartoznak az SUV-k is, ami komoly hátrány a manapság nagyon népszerű szegmensben. Az Európai Unióban 10 százalékos vám sújtja az amerikai autókat. Trump régóta fenyegetőzik az EU-ból érkező autók súlyosabb adóztatásával, korábban még 25 százalékról is lehetett hallani, de talán egyik fenyegetést sem vette olyan komolyan a piac, mint a mostanit. A pénteki Twitter-kiírása után az európai autógyártók árfolyama csökkent: a Fiat Chrysler több mint 3 százalékos, a BMW 2 százalékos, a Daimler és a Volkswagen pedig 1 százalékos mínuszba került.

Az utóbbi két évtized alatt az Egyesült Államokban értékesített külföldi autók aránya 32 százalékról 48 százalékra nőtt. Tavaly 192 milliárd dollár értékben, 8,3 millió járművet importált az Egyesült Államok, ebből 2,4 milliót Mexikóból, 1,8 milliót Kanadából, 1,7 milliót Japánból, 930 ezret Dél-Koreából és 500 ezret Németországból. Bár ezen számok mögött nem csak külföldi gyártók termékei vannak, a legnagyobb amerikai autógyártók is sok autót gyártatnak külföldön, leginkább Mexikóban.