Itt a Citroen csodafegyvere az autós rosszullétre

2018.07.05. 12:42

Ha április 1. lenne, ez lehetne a Citroen napi egy kretén kamuhíre, pedig egy tök komoly termékről ír a franciák mai sajtóközleménye. A nyaralószezonra időzítve kijöttek egy szemüveggel, amit kifejezetten az autós/buszos rosszullétekhez fejlesztettek. Ez lenne a Seetroen, ami mellett büntetlenül lehet olvasni, telefont nyomkodni az autóban, mert vele állítólag nem jön a hányinger. 

A tudomány kinetózisnak is nevezi a tünetegyüttest, amit a köznyelv szimplán autós-buszos hányingerként ismer. A Citroen szemüvege a szem körüli műanyag karikákban jobbra-balra, ill. előre-hátra (homlok- és nyílirányban) mozgó folyadék segítségével állítja helyre a szem előtt a látóhorizontot, és ezzel feloldja az érzékszervi ingerek közötti ellentmondást, ami a rosszullét forrása – írja a közlemény. Azt mondják, ugyanez a módszer eredetileg tengerészeknek lett fejlesztve és ott bevált. 

A videóban jól látszik a működés:

A közlemény tisztázta, hogy nem kell egész úton hordani ám a szemüveget. Elég 10-12 percre feltenni, azalatt az agy ráhangolódik a belső fül által észlelt mozgásra, amelyet a mozdulatlan tárgyra – okostelefonra vagy könyvre – meredő szem addig nem erősített meg. Utána elvileg már nem lesz hányingerrel terhelt az út. 

Az eszköz egyes piacokon mától kapható 99 eurós (33 ezer forint) áron a márka Lifetyle boutique-jában. Magyarországra októberben jön.