Valóság, vagy átverés az 5000 lóerős bolgár sportkocsi?

2018.07.07. 08:21

Alieno Arcanum a neve, és a teljesítménye alapján mindent visz a bolgár szupersportkocsi, amelyen állítólag már három éve dolgoznak teljes titokban. A számok azonban hihetetlenül nagyok, így azon sem lepődnénk meg, ha kiderülne, hogy a rajzokon kívül semmi sem valódi belőle.

Az Arcanumba állítólag kerekenként akár több motorból álló elektromos hajtáslánc kerül, amelyet Li-polimer akkumulátorok és szuperkondencátorok táplálnak. Többféle akkumulátor-méret szerepel az ígéretekben, 60 és 180 kWh közöttiek – ez utóbbi méret elég meredek, a legnagyobb Tesla akku is csak 100 kWh kapacitású – és a legnagyobbal állítólag 1020 km-es hatótáv is elérhető. Ám nem ez a meglepő, hanem az elméleti teljesítmény-adatok: a leggyengébb Arcanum is 2610 lóerős, de állítólag lesz 3482, 4351 és 5221 lóerős változat is. Nem ütöttük el, tényleg minden szám négyjegyű, és egyik sem kezdődik egyessel. Gyorsulásról egyelőre nem esett szó, végsebességről viszont igen: a legerősebb változat állítólag 488 km/h-val is haladhat majd.

Ahmed Mercsev, a cég alapítója és vezérigazgatója szerint olyan brutális műszaki fölény jellemzi majd első autójukat, amely a jövőt hozza el a jelenbe. Innen az Alieno márkanév is, amely az angol alien – idegen – szóra utal, mintha a bolgár cég egyenesen űrlényektől kapta volna a sportkocsihoz használt műszaki megoldásokat. Akad is néhány érdekes kulcsszó az Arcanummal kapcsolatban, például a robotikus futómű, amiről egyelőre nem igazán tudni, hogy micsoda, de elég erős a hangzása.

A brutális fölényhez képest nem is olyan meredek az Arcanum tervezett ára. A legolcsóbb kivitelért 750 ezer eurót kérnének – ne feledjük, ez is úgy háromszor erősebb a Ferrari csúcsmodelljénél – a legdrágábbért pedig 1,5 milliót kellene fizetni. Persze azon se csodálkozzon senki, ha kiderül, hogy mindez csak átlátszó csalás, és a cél csupán némi előleg begyűjtése azoktól a gazdag balekoktól, akik simán kifizetnék látatlanban az ár néhány százalékát.