Odavág a BMW X1-nek az Audi

2018.07.25. 11:49

A Q3 második generációjának érkezése már bőven időszerű volt. Az elsőt még 2011-ben mutatták be és már akkor is egy ötéves dizájnra épült. A modellváltás jelentőségét az Audi is igyekezett kihangsúlyozni, teljesen új külsőt kapott a kis hobbiterepjáró.

A változtatásokkal sikerült elérniük, hogy egy pillanatig se lehessen összetéveszteni az elődjével. A függőleges tagolású nyolcszögletű maszkkal, a lámpák alatti légbeömlőkkel és a befelé szűkülő lámpákkal sokkal sportosabb és modernebb az új összkép. A küszöbök és sárvédőívek fekete fényezése pedig még nagyobbaknak mutatja az amúgy is jókora kerekeket.

Közel tíz centivel hosszabb és 2,5 centivel szélesebb az új Q3, a tengelytáv pedig hét centivel nőtt. Ennek köszönhetően a beltér kényelmesebb lett, több hely jut a hátul ülőknek is, ígéri a gyártó. A szellősebb hátsó sor mellett sikerült a csomagtartó méretét is növelni, így már 674 literes, ami a BMW X1 507 literjéhez képes komoly előny. Az üléseket ledöntve több mint másfél köbméteres rakodótér tárul fel, ez már Ikeázós méret.

Talán a leglátványosabb újdonság mégis a műszerfal. Az új Q3 megkapta a nagyobb testvéreinek hatalmas LCD kijelzőit. A műszeregység alapból teljesen digitális, és a középkonzolba is egy 8,8 inches képernyőt építettek. Modernebb látványhoz, modernebb infotainment rendszer illik. Az alapfelszereltségnek része már az Apple CarPlay és Android Auto támogatás, továbbá két USB-csatlakozó. Felárért elérhető beszédfelismerés, 15 hangszórós Bang & Olufsen hifi és saját wifi-hotspot is. Az előző generációhoz képest itt is egyértelmű a fejlődés.

Háromfajta benzines és egy dízelmotor közül lehet majd választani. Minden motor négyhengeres, a leggyengébb 150 lóerős, a legerősebb pedig 230. Továbbra is elérhető hatsebességes kézi váltó és hetes S-tronic (dupla kuplungos) automata. Az új modell novemberben érkezik az európai kereskedésekbe.