Elon Musk zárt társasággá tenné a Teslát

2018.08.08. 11:45

Szokásához híven a Twitterre írta ki a Tesla alapítója, hogy 420 dolláros áron visszavenné a rényvényeket. A pénz állítólag együtt lenne, a kérdés, hogy a befektetők készek-e most kiszállni a Teslából, akár a Musk által említett, a piacinál vagy 20%-kal magasabb áron.

musk thinking.png

„Nyílt részvénytársaságként ki vagyunk szolgáltatva a részvényárfolyam változásainak, ami komoly zavaró tényező mindenkinek, aki a Teslánál dolgozik. Ezen felül jelentős nyomást jelent a negyedéves jelentések ciklusa, és így olyan döntéseket kényszerülünk hozni, amelyek talán pillanatnyilag enyhítik a feszültséget, de nem feltétlen tesznek jót a cégnek hosszabb távon.” - magyarázta meg a váratlan felajánlást Musk. Ezen felül jelezte, hogy a tőzsdei spekulánsok hatásaitól is mentesülne a cég, akik abban érdekeltek, hogy a Tesla részvényárfolyama zuhanjon.

Egy ilyen lépést persze előbb meg kell szavazniuk a részvényeseknek, de Musk eddig még nem bukott el szavazást a cégen belül. A pontos tulajdonosi szerkezet nem ismert, de a Tesla legalább 20%-a van Musk kezében, és a Financial Times nemrég azt írta, hogy friss pénz érkezett a céghez: egy szaudi befektetési alap állítólag mintegy 2 milliárd dollárért vett részesedést, ami legalább részben fedezheti a tőzsdei visszavonás költségeit. Ideális esetben a jelenlegi részvényesek bent hagyják a pénzüket a cégben, azaz az egész alig kerülne pénzbe, aki pedig kiszállna, most egész kedvező feltételekkel teheti meg.

A Tesla a Model 3 bevezetése kapcsán elég kellemetlen időszakon van túl: a gyártást felfuttatását műszaki problémák hátráltatták, ami miatt Musk lényegében heti rendszerességgel kényszerült magyarázkodni. Most úgy tűnik, a nehézségeken sikerült úrrá lenni, de nem csodálkoznánk rajta, ha a cégalapító a továbbiakban igyekezne elkerülni a lehetőségét is, hogy még egyszer hasonló helyzetbe kerüljön. Egy zárt társasággal pedig jóval egyszerűbb dolga lenne, hisz az ilyen vállalkozások esetében sokkal kevesebb információt kell nyilvánosságra hozni a cég működéséről.