Majdnem bontóba került a legelső Ford Mustang

2018.08.16. 06:38

Eleve az sem mindennapi, hogy valaki a világpremier előtt vásárolhat meg egy új típust, pedig itt pontosan ez történt. És még csak fel sem tűnt senkinek.

A napokban készült el a tízmilliomodik Ford Mustang – ebből az alkalomból került elő ismét a legelső eladott példány, amelyet 1964. április 15-én, két nappal a bemutató előtt vásárolt meg egy chicagói hölgy. Gail Wise csak bement egy Ford kereskedésbe a kérdéses napon, és egy nyitható tetejű autót kért, de más nem volt, csak a bemutatóautónak szánt, akkor még be sem mutatott Mustangok két példánya, egy kupé és egy kabrió. A kereskedő azonban annyira akarta az üzletet, hogy eladta a lényegében még titkos autót, amivel a hölgy még aznap haza is hajtott.

Az egészre csak 42 évvel később derült fény, amikor felmerült, hogy leadják az addigra már 27 éve hibásan álló autót bontásra, de végül Gail férje, Tom Wise úgy döntött, inkább rendbehozza az öreg Mustangot a szabadidejében. Nyugdíjazása után, amikor alkatrészeket kezdett keresni a géphez, akkor derült ki, hogy az az autó, amelyet addig az elsőnek tartottak, két nappal később került a gazdájához.

Az egyértelmű, hogy a viszonylag jó állapotú, alig 110 ezer kilométert futott Mustangot érdemes volt megtartani, hiszen attól a ténytől, hogy ez az első eladott példány, az értéke 350 ezer és 450 ezer dollár (100 és 130 millió forint) közé emelkedett, azaz nyolc-tízszer annyit ér, mint a hasonló korú, hibátlan állapotú szériapéldányok.