Börtönben marad az Audi volt vezérigazgatója

2018.08.20. 16:14

Elutasították szabadlábra helyezési kérelmét, továbbra is a börtönből várja az ügy folytatását az Audi dízelbotrányban érintett korábbi vezérigazgatója, Rupert Stadler.

jzr

Stadlert még június közepén tartóztatta le a müncheni ügyészség, az Audi korábbi vezérét azóta saját kérésére megfosztották vezérigazgatói posztjától, illetve már a Volkswagen-csoport felügyelőbizottságának sem tagja. Az 55 éves ex-vezérigazgató letartoztatását azzal indokolta az ügyészség, hogy fennáll a veszélye, hogy Stadler bizonyítékokat tüntet el a 2015 őszén kirobbant dízelbotránnyal kapcsolatban. Állítólag részben ezért is dobták vissza most a szabadlábra helyezési kérelmét, valamint attól is tart az ügyészség, hogy Stadler tanukat befolyásolna. 

Bár Stadler letartóztatásáról, a vádakról és az exvezér dízelbotrányban betöltött szerepéről a német sajtónak is kevés konkrét információja van, de egy bírósági forrás szerint a vád, hogy Stadler úgy engedélyezte a csalós motorok üzembe helyezését/értékesítését, hogy tudott a kibocsátási értékek manipulációjáról. A Volkswagen amúgy a botrány kezdete óta tagadja, hogy a legfelső szintű vezetés tudott volna a csalásról vagy hogy később részt vett volna az eltitkolásában. A vezetők közül eddig Stadleren kívül mindenki megúszta a letartóztatást, bár Martin Winterkorn korábbi bizalmasát már tavaly őrizetbe vették.

Az USA-ban valamivel előrehaladottabbak a vizsgálatok, a Volkswagen ottani dízelautós terjeszkedéséért felelő James Liang ügyében tavaly már ítélet is született: 40 hónap szabadságvesztésre ítélték a mérnököt, amiért aktív közreműködésével zajlott a csalás éveken át az országban.