Tipoon, a teleszkópos lakókocsi

2018.08.24. 06:47

A Néhány másodperc alatt alakítható viszonylag kompakt pótkocsiból nagyméretű lakókocsivá a kétkerekű alkalmatosság, amelyet a tervezői utazógépnek hívnak.

A Tipoon alapötletében tulajdonképp nincs semmi új: a megemelhető tető és két oldalsó fiók révén az 1,7 méter széles,1,7 méter magas és 4,1 méter hosszú készség tágas lakókocsivá bővíthető. Úgy tervezték meg a szerkezetet, hogy az ágyak és a mosogató ne vegyen el helyet az eredeti alapterületből, így oda az ágy alól kihúzható asztal, illetve további fekvőhellyé alakítható ülőalkalmatosságok is. Így akár négy fő is elszállásolható, ha nem is nagyon kényelmesen, miközben az összecsukott járművet egy viszonylag kisméretű autóval is el lehet vontatni, amilyen egy Jeep Renegade. Természetesen mellékhelyiség és zuhanyzó is van, ezek a lakótértől elkülönítve, a félköríves orr-részben kaptak helyet.

Ha van baj a Tipoonnal, az a tömege és az ára. A teleszkópos kialakítás nem teszi könnyűvé, a maga bő egy tonnájával legalábbis ott van, ahol egy átlagos lakókocsi. Ezen felül az alapára átszámítva úgy 24 ezer euró, ami a lakókocsik között viszonylag drágává teszi.