Meglepetés: egyelőre marad a Ford Mondeo

2018.09.04. 13:12

A Ford bejelentése, miszerint továbbfejlesztik a Mondeót a közeli jövőben, és nem gondolkodnak a megszüntetésében, a számok ismeretében meglepő.

A Sunday Times hét végi írása jelentős leépítést jósolt a Fordnál, arra hivatkozva, hogy a Mondeo, illetve két egyterű-rokona, az S-Max és a Galaxy napjai meg vannak számlálva. Ezt pedig az eladási számok alakulására alapozta a lap: a legnagyobb Ford személyautóból közel 80 ezer fogyott 2015-ben, 70 ezer 2016-ban, 56 ezer tavaly, és az idei számok alapján további csökkenésre lehet számítani. Ez alapján jelenleg ez a típus – és a két egyterű – tűnik a leggyengébb láncszemnek a Ford típusválasztékában.

Tovább árnyalja a képet, hogy a Ford Észak-Amerikában bejelentette, hogy elhagyja a személyautók piacát, és a jövőben a terepjárókra és crossoverekre koncentrál majd. Így viszont a Mondeo ottani testvérmodellje, a Fusion sem maradhat a kínálatban, ami újabb érv a Mondeo gyártásának beszüntetése mellett.

Mindennek ismeretében meglepő, ahogy a Ford a kérdéses Sunday Times cikkre reagált. Azt mondják, a Galaxy és az S-Max egyelőre marad, a Mondeo pedig még az idén nagyobb felújításon is átesik, azaz egyelőre nem hogy a megszüntetése nincs napirenden, de új motorokat is kap.

A Mondeónak az idei az ötödik éve a piacon, azaz ha az idén frissítik, akár még három évet is a piacon tarthatják. Valószínű, hogy az európai Ford egyelőre kivárásra játszik: a jelenlegi modellre már nem kell nagyobb összeget költenie a cégnek, így megnézhetik, hogy alakul a nagy szedánok piaca a következő években, és aztán eldönthetik, hogy készítenek-e a típusból következő generációt, vagy sem.