Lakókocsi kell, de ússzon is? Nem probléma

2018.09.11. 14:21

Ha van mindenre jó eszköz, hát a Departure One az. Használható lakókocsiként és lakóhajóként is, és két személy számára kifejezetten kényelmesnek mondják. Mondjuk gyanús, hogy mindenre van jobb megoldás, ezen felül ez a szerkezet finoman szólva is túlméretes és méregdrága. De ha van mivel vontatni, kalandos vakációt tehet lehetővé.

Egy német cég, a beszédes nevű Caravanboat terméke a lakókocsi-hajó hibrid, amely elvben mindkét kategóriába passzol, bár láttunk már formásabb hajót, és sokkal célszerűbb méretű lakókocsit is. A Departure One ugyanis 9 méter hosszú, és a szélessége is épp csak legális Európa útjain: 2,5 méter. Ahogy a képeken is látszik, ehhez képest egy Mercedes ML vicces kis matchboxnak tűnik mellette. Cserébe nyoma sincs annak a fajta szűkösségnek, ami a legtöbb lakójárművet jellemzi: van külön hálószoba, nappali, mellékhelyiség, de még egy olyan külön kis fülke is, ahonnan hajó-üzemmódban irányítható a mobil otthon.

A hajótest alacsony, ladik-szerű alkotmány, valószínűleg hidrodinamikailag nem a legkedvezőbb, viszont sekély merülésű, ami nyugodt vízen valószínűleg bőven elegendő. A tetőre még napelemek is kerültek, bár a lakótér hűtéséhez-fűtéséhez egy benzines aggregátor is rendelkezésre áll. Vízen egy külső hajómotor mozgatja a Departure One-t, a gyártó egy 15 lóerős egységet tart elegendőnek hozzá.

Egy ilyen lakókocsi-lakóhajó hibrid persze nem olcsó, 58 ezer eurót, azaz közel 19 millió forintot kérnek, és még kell hozzá egy megfelelő teherbírású autó is, amellyel el lehet vontatni.