Androidra vált a Renault-Nissan-Mitsubishi

2018.09.19. 06:55

Sokan sokféle szoftveres megoldással próbálják az okostelefonok és az autók együttműködését megoldani, de eddig viszonylag kevés sikeres megoldás akadt a problémára. A Renault vezette szövetség most új megközelítéssel próbálkozik.

renault infotainment

Az autógyártók többsége eddig igyekezett tartani a távolságot a két versengő szoftver-óriástól, a Google-től és az Apple-től. A legtöbb fedélzeti rendszer az új autókban már Apple Carplay és Android Auto kompatibilis, de ezek a megoldások is csak korlátozott hozzáférést engednek a telefonok szoftveréhez. Ezen változtathat a Renault-Nissan-Mitsubishi és a Google megállapodása, amely szerint az autógyártó következő fedélzeti szoftver-generációja teljes egészében Android alapú lesz.

A Renault, Nissan és Mitsubishi modellek fedélzeti szórakoztató és információs számítógépén így minden Google app helyben futtatható lesz, míg az Apple Iphone használók számára nem változik semmi: ők a Carplay szabvány révén továbbra is használhatják az autó képernyőjén egyes, a telefonon futó alkalmazásaikat.

Az új fedélzeti rendszer állítólag 2021-től kerül be a Renault-Nissan-Mitsubishi egyes modelljeibe. Ám nem a francia-japán szövetség lesz az egyetlen, amely a Google-től vesz szoftvert az autóiba: a Volvo már 2020-tól hasonló lépésre készül.

Egyelőre nem tudni, hogy ezzel változik-e bármi lényeges, vagy sem, de az biztos, hogy az autó és a mobiltelefon közti kapcsolat gördülékenysége egyre több vásárló számára lényeges szempont. Így a váltás a Renault-Nissan-Mitsubishi számára jelentős piaci előnyt is hozhat, főleg azokon a piacokon, ahol az Androidos készülékek az elterjedtebbek, amilyen Oroszország, Kína, Kelet-Európa vagy Latin-Amerika.