Az önvezető autók veszélyéről beszél az önvezető autókat fejlesztő BlackBerry vezetője

2018.09.23. 17:23

Az önvezető autók könnyen fegyverként is használhatóak lesznek a jövőben, ezért sem szabad elsietni a bevezetésüket John S. Chen hongkongi üzletember, a BlackBerry vezetője szerint. Chen nem tagadta, hogy még ők sem tudnak száz százalékosan biztonságos rendszert fejleszteni, de azért dolgoznak a sajátjukon.

nrz

A Telegraphnak adott interjút nemrég a magas szintű adatvédelmi és biztonságos kommunkációs megoldásairól ismert, leginkább mobiltelefon-gyártással foglalkozó BlackBerry vezetője. Chen az interjúban is a biztonságról beszélt, mint az önvezető autók terjedésének kritikus pontja, és most nem arra utalt, hogy majd sávelválasztó betonfalaknak mennek az autók zavarukban. A hongkongi üzletember a meghekkelt autók veszélyéről beszélt, arról, hogy biztosan lesznek, akik kimondottan az ilyen rendszerek gyengeségeire szakosodnak majd, és ha sikerül átvenniük egy-egy autó felett az irányítást, azzal egy erős fegyverhez jutnak. Chen szerint már csak ezért sem kéne elsietni az önvezető autók utakra engedését. 

A BlackBerry vezére azt mondja, még legalább öt év kell ahhoz, hogy az önvezető autók széles körben elterjedjenek, hiába sürgetnék jobban egyes autógyártók a folyamatot. Chen szerint azonban ezt az időt a szabályozás és a biztonságtechnológia kidolgozására kell szánni, mert ezeknek már az előtt készen kellene lenniük, hogy bárki ilyen technológiát kínál eladásra. Felhozta példának a biztosítókat, akiknek ki kéne találniuk módszertanokat, mert valahogy majd el kell dönteniük, ki legyen a felelős egy olyan balesetben, ahol a két érintett autó magát vezette, hogy csak egy alapvető élethelyzetről legyen szó.

A BlackBerry egyébiránt épp elég mélyen benne van az önvezető iparban. A kínai Baiduval közösen fejlesztik saját rendszerüket. Chen erről azt mondja, az ő cégük képes lesz rá, hogy 90 százalékban biztonságos rendszert fejlesszen (jelentsen ez bármit), de onnantól, hogy éles használatba kerül a rendszerük, folyamatos felülvizsgálatot igényel majd, hogy a biztonsági szint tartható legyen.