Kartellgyanú miatt vizsgálódnak a nagy német autógyárak ellen

2018.09.24. 06:24

Kartell alakításának gyanújával vizsgálatot indít a német autógyárak ellen az Európai Bizottság annak kiderítésére, történt-e közöttük versenyellenes megállapodás a motorok károsanyag-kibocsátását csökkentő technológiák fejlesztésében és bevezetésében.

europai bizottsag shutter-20180726

"A Bizottság tüzetesen meg fogja vizsgálni, kötött-e megállapodást a BMW, a Daimler és a VW márka, illetve a Volkswagen konszern leányvállalatai, az Audi és a Porsche arról, hogy elkerüljék a versenyt egymással a benzin- és dízelmotorok károsanyag-kibocsátását csökkentő technológiák fejlesztése terén" - közölte Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos.

A károsanyag-kibocsátást csökkentő technológiák a környezetszennyezés mérséklését szolgálják - mutatott rá az uniós biztos, hozzátéve, hogy amennyiben a Bizottság gyanúja beigazolódik, az annyit jelent, hogy az autógyárak már rendelkezésükre álló technológiák visszatartásával fosztották meg a vásárlókat környezetbarát autók vásárlásának lehetőségétől.

Margrethe Vestager hangsúlyozta: a vizsgálat nem a motorok károsanyag-kibocsátását a tesztelések során manipuláló és már ismert berendezésekkel (defeat devices) és szoftveres megoldásokkal foglalkozik, hanem új, még nem alkalmazott technológiák fejlesztésével. Közölte: a Bizottságnak bizonyítékai vannak arra nézve, hogy öt német autógyár, a BMW, a Daimler, a VW, az Audi és a Porsche összejátszott az ügyben. Értesüléseik szerint "az ötök" mintegy kétszáz alkalmazottja a kilencvenes évek óta rendszeresen titkos munkacsoportokban folytat egyeztetéseket a verseny kiküszöbölése érdekében.

A német Spiegel lap 2017 júliusában számolt be a német autógyárak között a beszerzési költségekről, beszállítókról, valamint a dízelmotorok károsanyag-kibocsátásáról már mintegy két évtizede folyó egyeztetésekről.