Megint kaptak egy kis extra hatótávot a hurrikán elől menekülő teslások

2018.10.14. 16:47

Nagy tartalék van a Teslák akkumulátoraiban, ennek hála megint volt miből jófejkednie a vállalatnak a Michael elől menekülő ügyfelek felé. Az év eddigi legerősebb hurrikánja miatt oldották fel a központból a korlátozásokat.

Tesla-Supercharger

Ahogy októberben lenni szokott, épp javában tart az atlanti hurrikánszezon. Múlt héten az atlanti térség történelmének harmadik legerősebb hurrikánja, Michael tombolta ki magát Közép-Amerikában és az USA délnyugati államaiban. Mire Michael az Egyesült Államokba ért, már lehetett tudni róla, hogy szokatlanul erős lesz, így a Tesla megtette a tőle telhetőt, és adott némi extra hatótávot a veszélyeztetett területekről menekülő teslásoknak. Épp úgy, ahogy megtették ezt korábban az Irma és a Lawrence hurrikánoknál is. 

De hogy is van ez, hogy gombnyomásra nő a hatótáv? A Tesla nem csinál titkot belőle, hogy sok autójában nagy különbség van a hozzáférhető és a valós akkumulátor-kapacitás között. Az egész onnan ered, hogy egy ilyen kis autógyárnak sokkal egyszerűbb egységes akkupakkokat szerelni az autókba, mint sok különböző méretben gyártani és beszerelni azokat. Így fordulhat elő, hogy sok 60 vagy 70 kWh-snak eladott Teslában valójában 75 kWh-s akkucsomag van. Sőt, a korábban árult 40 kWh-s Model S-eknél sokkal durvább az aránykülönbség, azokat ugyanis 60 kWh-s csomaggal szerelték még a típus első éveiben.

2

A húzás rossz olvasata, hogy sok teslás van, aki teljesen feleslegesen cipel magával szükségesnél több, azaz nehezebb akksikat. Ez így nem annyira zöld dolog, de a Tesla ezt azzal magyarázza ki, hogy semmi baj, ezzel csak lehetőséget adnak az ügyfeleknek, hogy ha olcsóbb autóra is ruháznak be, párezer plusz dollárért később kiváltsák a gyártól a teljes kapacitást. Na, ezt a feloldást adták most oda ingyen a menekülés idejére a flordiai, alabamai, georgiai, dél- és észak-karolinai teslásoknak.