Vaskos bírságot kapott az Audi Németországban

2018.10.16. 13:44

Az Audit 800 millió euróra bírságolták a környezetvédelmi szabványoknak nem megfelelő V6-os és V8-as dízelmotorok miatt. Az összeg hatalmasnak tűnik, de úgy látszik, az Audinál nem húzzák az időt további fellebbezéssel.

10020203

Valószínűleg arról van szó, hogy ez az összeg olyan nagyságrendű, amit a cég gond nélkül ki tud gazdálkodni, és ezzel a németországi eljárás az Audi ellen lezárulhat, míg ha fellebbeznének, azzal azt a veszélyt is vállalnák, hogy a következő eljárási szakasz végén nagyobb bírságot állapítanak meg. A Volkswagen márka már korábban kapott egy 1 milliárd eurós bírságot hasonló indoklással, és akkor is hasonlóképp jártak el.

Az elemzők szerint az Audi bírsága azért kedvező, mert ezzel újabb bizonytalansági tényezőtől szabadult meg a cég. A cég piaci értékét pedig nem az efféle egyszeri költségek határozzák meg, sokkal inkább az, hogy hány, bizonytalan kimenetelű ügy okozhat még váratlan kiadásokat.

A VW csoport számára például még igen kellemetlen lehet a befektetők által indított per, amely, ha elveszítik, újabb 8,2 milliárd eurós kártérítés kifizetésére kötelezné a céget. Az – az Audi 800 milliójával szemben – olyan nagyságrendű összeg, amelynek a kifizetése veszélybe sodorhatja a cég jövőjét.