Jaguar taxikat rendszeresítenek Münchenben

2018.10.17. 17:56

Bár nagyon sokat hallani a német luxusautó-gyárak villanyautó-programjairól, azokból nem sok valósult meg a mai napig. Ennek köszönhető a furcsa jelenség is: a Jaguar taxik München utcáin, amelyeket ráadásul a város önkormányzatának anyagi támogatásával vásárolt a Müncheni Taxiközpont.

ipacetaxi

Egyelőre tíz járműről van szó, és állítólag azért választották a Jaguar I-Pace típust, mert csak ez felelt meg a feltételeknek. Elektromos autókat szerettek volna forgalomba állítani, amelyekkel az a cél, hogy a jelenlétükkel népszerűsítsék a villanyautózást, az emberek élőben is meggyőződhessenek róla, hogy milyen a csendes, károsanyag-kibocsátás nélküli járművekkel közlekedni. Német gyártmányt azonban nem találtak, amely elég tágas és nagy hatótávolságú lett volna, hogy alkalmas legyen a szabványnak számító E osztályú Mercedesek kiváltására. Elég komoly fricska ez a helyi autóiparnak, különösen azt nézve, hogy az Audi és a BMW központja is Münchenben illetve a környékén van, a taxikat viszont Németország-szerte elsősorban a Mercedes szállítja: még mindig elsöprő többségben vannak az E osztályok és a V osztályú kisbuszok.

A tíz Jaguar persze aligha alkalmas rá, hogy kiszorítsa a hagyományos taxikat a forgalomból akár csak Münchenben, viszont jól elférnek egymás mellett, különösen azért, mert a viszonylag magas ár ellenére az I-Pace-ekbe ugyanúgy 1,9 euróért lehet utazni kilométerenként, mint a dízel-Mercedesekben.