Ezen az új 55 kilométer hosszú híd/alagút-kombináción ámul a világ

2018.10.21. 13:27

A világ leghosszabb tengeri átkelőjét készülnek felavatni Kínában. A Hongkongot Makaóval összekötő új híd/alagút-kombináció 55 kilométer hosszan vezet a két városállam között, útja javán tengeri hídként, egy rövidebb szakaszán a tenger alá fúrt alagútban.

bhed.png

Kedden avatják fel hivatalosan a Kína új rekorder építményét, a kilenc év alatt megépített Makaó/Csuhaj-Hongkong-hidat. A két városállam között bár légvonalban csupán 65 kilométer van, jelenleg egy négy órás út eljutni egyikből a másikba földrajzi okok miatt. A forgalom számára most megnyíló híd ezt egy órára rövidíti majd. 

A világrekorder tengeri átkelő egész konkrétan egy két mesterséges sziget közé épült 6,7 kilométeres tengeri alagútból és egy két szakaszra osztott tengeri hídból áll. A kínai kormány 120 milliárd jüannal (kábé 4900 milliárd forint) támogatta az építését, illetve nagy pénzekkel szállt be a két érintett város is, de a South China Morning Post szerint nem tudni, végül mekkora lett a teljes költségvetés.

Itt járunk amúgy:

Tervezői szerint a híd simán kibírna akár egy 300 ezer tonnás hajóval való ütközést is, és ha úgy alakul, a 200 km/h-s széllökéseket és Richter-skála szerinti 8-as földrengést is állja majd.