Ha a Jaguaron múlik, nem lesz több hányinger a szerpentinen

2018.11.03. 15:23

A Jaguar szerint az emberek 70 százaléka hajlamos rosszul lenni autózás közben, bár feltehetőleg az utasok körében igaz csak ez az arány, vezetőként még a legkacskaringósabb szerpentinen is nagyon ritkán kerülgeti hányinger az embert.

IMG 8103

Viszont az önvezető autók elterjedésével egyre kevesebben fognak ténylegesen vezetni, ellenben annál többet fogunk utasként utazni. A modern ember ráadásul hajlamos az utazás alatti holtidőkben különböző képernyőket bámulni, ami viszont kifejezetten növeli a rosszullét esélyét. A jövőben, amikor már kormány nélküli kabinokban fogunk suhanni a dolgunkra, fontos szempont lesz, hogy érdemi munkát tudjunk végezni, amíg tart az út, anélkül, hogy folyamatosan émelyegnénk.

A Jaguar erre a problémára dolgozott ki megoldást, amiről egyelőre nem árultak el minden részletet, de állításuk szerint már most 60 százalékkal tudják csökkenteni az autós rosszullét tüneteit. Az antihányinger-rendszerük kidolgozásához több mint 20 ezer kilométernyi rosszullét adatai alapján létrehoztak egy algoritmust, ami képes értékelni az utasok állapotát és személyre szabottan előre tudja jelezni a hányinger kialakulását.

Ez még önmagában sokat nem segítene, de az algoritmus képes a rosszullét pontos okát is feltérképezni, majd a jármű önvezető rendszerének segítségével a szerencsétlen utast leginkább émelygésre késztető mozgásokat kisimítani a futóművel és a kormányzással. Arra nem tér ki a közlemény, hogy mi történik, amikor több utas különböző igényeit kellene összehangolni és arról sem ejtenek szót, hogy a szükséges biometrikus szenzorokat mennyire lesz kényelmes viselni. Mindenesetre kiforrott, működő termékként egy igencsak hasznos extra lehet a jövőben.