Rengeteg balesetet előz meg az automata vészfék

2018.11.18. 12:07

Egy szűk merítésen végzett tanulmány szerint sokkal kisebb eséllyel ér koccanás olyan autót, amiben van automata vészfékező rendszer. Ez idáig nem meglepő, de az Amerikai Nemzeti Biztosítási Intézet konkrét számokat is tud mondani erről.

General-Motors-Active-Safety-test-area-720x300

Az intézet 2013 és 2015 között, kizárólag General Motors által gyártott autók biztosítási ügyeit vizsgálta, az adataikat ezt figyelembe véve érdemes nézni. A tanulmány szerint ezekkel az autókkal, ha automata vészfékező rendszer van bennük, 64 százalékkal csökkenthető a személyi sérüléssel járó balesetek száma, míg a sima, sérüléssel nem járó koccanásos ütközések száma 43 százalékkal. Azaz, ha a rendszer elkerülni nem is tudja az esetek többségében az ütközést, a balesetek közel kétharmadában annyit segít a helyzeten, hogy annak ne legyen személyi sérülés a vége.

Érdekes még, hogy a frontális ütközésre figyelmeztető, de közbe nem avatkozó rendszer is sokat számít a tanulmány szerint. Itt a koccanások száma 17 százalékkal kevesebb, mint azoknál az autóknál, amikben még csak figyelmeztető rendszer sincs, míg a sérüléssel járó balesetek száma itt is nagy csökkenést mutat: 30 százalékot.

A biztosítók az ilyen számokat látva nyilván jobb feltételeket ajánlanak az ügyfeleknek, azaz ha pusztán önvédelemből nem is, idővel már ezért is többen ikszelik majd be az opciós listán az automata vészféket. Erre a fajta lassú átmenetre viszont itt nem biztos, hogy szükség lesz, az EU-ban jó eséllyel a következő években kötelezővé teszik minden eladott új autóban a rendszert.