A mikrohullámú gyújtás az új csodafegyver?

2018.12.14. 15:38

Manapság már eldöntött ténynek látszik, hogy hosszabb távon az elektromos autózás a jövő, viszont a legtöbb autógyártó szerint a belsőégésű motorra még évtizedekig szükség lesz. Azaz ennek a továbbfejlesztése sem tekinthető feleslegesnek. Nyilván ebben hisznek az MWI nevű cégnél (Micro Wave Ignition AG), amely a mikrohullámú gyújtás kifejlesztésére és elterjesztésére alakult.

Az ötlet első hallásra viszonylag egyszerűen hangzik: a mikrohullámú sütők működéséhez hasonlóan gyújtanák be a keveréket a teljes hengertérfogatban, lényegében egyszerre. Ez elvileg tökéletesebb égéshez vezetne, kisebb károsanyag-kibocsátással és fogyasztással elérve ugyanazt a teljesítményt és nyomatékot.

Azt állítják, hogy az első kísérletek már 13 és 20% közti fogyasztáscsökkenéssel jártak, de a 30%-ot sem tartják elérhetetlennek. Arra ugyanakkor egyelőre nem sok bizonyítékot láttunk, hogy a dolog működne is, és egyelőre még csak a komolyabb tesztelésre készülnek.

Mindenképp említést érdemel, hogy a befektetők közt van Wendelin Wiedeking is, aki korábban a Porsche vezérigazgatójaként vált ismertté, és annak idején a világ legjobban fizetett vállalatvezetői közé tartozott. Az MWI-ben állítólag mintegy 20% részesedése van, ami, ha az ötlet tényleg működik, akár kiváló befektetésnek is bizonyulhat.