A BMW nyerte az új korszak első FE-futamát

2018.12.16. 00:53

Megvolt a drasztikusan megújult Formula-E új szezonjának első futama. A BMW hozta el a felgyorsult, feldizájnolt, az eddiginél sokkal menőbbé érett széria szezonnyitóját, de nem volt ez egy sima győzelem.

cvg

Sok okot fel lehetne sorolni, miért volt marketing szempontból béna húzás Szaúd-Arábiába vinni a villanyos formulaautó-bajnokság szezonnyitóját, de már mindegy: szombaton megtartották az FE ötödik szezonjának első versenyét Rijád szélén. Már a szezon előtti teszteken látszott, hogy az új szabályokhoz jól alkalmazkodott a BMW, aminek portugál versenyzője, Antonió Félix da Costa el is hozta a pole-t az utcai pályán. Mögötte a sorrendet pedig rendesen megkavarták a büntetések.

Egy fura gyerekbetegség miatt a mezőny jó részét megbüntették: a pillanatnyi energiafelvétel engedélyezett szintjét lépték át többen pillanatokra. Hiába panaszkodtak a csapatok, hogy nem volt elég alkalmuk kitapasztalni a rendszert, a szervezők sok büntetést kiosztottak. Ahogy aztán a futamon is.

Da Costa ugyan sokáig tartotta az első helyet a rajt után, a címvédő Jean- Eric Vergne és André Lotterer - szóval a Techeetah autói - nyomasztóan gyorsak voltak, idővel átlépdeltek a mezőnyön és feljöttek 1-2-be. Itt rontott bele megint a meccsbe az energiaszint-túllépés. Sok versenyzőnek osztottak ki emiatt bokszáthajtásos büntetést a futam közepén, köztük az élen álló kettősnek. Da Costa ezek után már behozta a BMW-t az első helyen, bár nem sokon múlt, hogy a címvédő a büntetés után visszaérjen az élre - azaz bár a BMW-jé lett az új korszak első győzelme, korai lenne BMW-s fölényt jósolni a szezonra. A teljes végeredményt ide kattintva találod. 

Folytatás január 12-én, Marokkóban. Ha addig felzárkóznál a sorozatból, itt van hozzá egy jó mankó