Kicsi a Smart, de egy gázturbina pont belefér

2018.12.22. 14:39

Gázturbinát autóba szerelni jó móka, ahogy azt több forrás is egyöntetűen megerősíti, köztük az ezen a linken látható orosz csapat BMW-átalakításáról szóló videója is. Az alábbi anyagban ugyan kevésbé erős a szoció-vonal, de cserébe műszakilag jóval kiforrottabb a projekt.

A Smartot diszkréten átalakító szimpatikus úriember úgy döntött, hogy a vezetőülés mellet található kevéske helyet teljes egészében kitölti egy General Electric gyártmányú T58-GE03-es gázturbinával. Az aprócska autó így az eredeti 60 lóerő helyett kétezret tud, és 350 körül van a végsebessége. És miközben egy helikopter hajtóműve ül az anyósülésen, valamilyen érthetetlen oknál fogva legálisan közlekedhet közúton. Persze a csomagtartó ajtóból kiálló fél utánégető csak versenypályán köpi a lángot, utcán az eredeti háromhengeres mozgatja ezt a sleeper csodát.

A tulajdonos a nyári melegre való tekintettel meghagyta a gyári klímát, de a gyorsulási versenyek alakalmával még így is elhagyhatatlan a tűzálló ruha. Az öt perc alatt 60 litert elégető gázturbina által termelt hő kicsit több, mint amivel egy pöttöm kisautó légkondija kényelmesen meg tud birkózni. A lényeg alább: