A sofőrt figyeli a Volvo következő extrája

2019.01.03. 10:37

A Volvo Cars digitális fejlesztésekért felelős vezetője, Atif Rafiq beszélt a következő új fejlesztésről, egy kameráról, amely a sofőrt figyeli. Ez számos különböző funkciót elláthat, de még nem tudni, hogy ezek közül a Volvo melyeket a valósítja meg a szériagyártmányban.

volvoinsidecamera

Rafiq azt a lehetőséget említette, hogy a kamera révén becsülhető a sofőr vércukor-szintje a pupilla mérete alapján, így bizonyos jellegű egészségügyi vészhelyzetek esetén az autó azonnal segítséget hívhat. Emellett kézenfekvő, hogy a kamerával a szemmozgás is figyelemmel kísérhető, így előre jelezhető, ha a sofőr az elalvás határán van.

Természetesen egy befelé néző kamera nem csak a biztonság növelésére alkalmas, bár a Volvo ezeket a lehetőségeket hangsúlyozza. Például tartozhat hozzá arcfelismerő szoftver is, amely az autó beállításait mindenféle beavatkozás nélkül az aktuális sofőr ízléséhez igazítja.

A befele néző kamera kapcsán persze olyan aggodalmak is felmerültek, hogy ezzel lehetőség nyílik az autóvezetők megfigyelésére azok tudta nélkül, de a valóságban kevéssé valószínű, hogy egy autógyártó, mint a Volvo, megkockáztatná, hogy ezt lehetővé tegye. Mivel várhatóan pénzért szeretnék adni a plusz kamerát, valószínűleg azon igyekeznek majd, hogy meggyőzzenek mindenkit az új megoldás ártalmatlanságáról.