Eltörölhetik a sebességkorlátozás nélküli útszakaszokat a németek

2019.01.19. 16:04

Németország híres Autobahnjaira egységes, 130 km/h-s sebességkorlátozást helyeztek kilátásba.

A Reuters értesülései szerint minderre azért lehet szükség, mert Németország nem tudja teljesíteni a rá kiszabott környezetvédelmi kvótákat. A helyzet elég égető, hisz az országban 1990 óta nem csökkent a gépjárművek okozta környezetterhelés, így Németország szankciókra számíthat az EU-tól, ha nem lép közbe.

A mobilitás jövőjével foglalkozó nemzeti platform az autópályákon bevezetendő, egységes, 130 km/h-s sebességkorlátozás mellett 2023-tól növelné a benzin és a gázolaj adóterheit, eltörölné dízel autók után járó adókedvezményeket és értékesítési kvótákat vezetne be az alternatív hajtású autókra. Jelenleg nagyságrendileg a német autópályák felén lehet féktelenül száguldozni, de ezeken a helyeken az ajánlott sebesség már most is 130 km/h, vagyis ennél nagyobb sebességnél bekövetkezett balesetnél nem fizet a biztosító kártérítést.

A platform elképzelései egyelőre csak javaslatok, amik részét képezhetik az idén bevezetendő új klímatörvénynek. Az ezzel kapcsolatos jelentést márciusban kell továbbítaniuk a kormánynak. Habár a német identitás részét képezik a limit nélküli autópálya szakaszok, de a bizottság szerint a fentebb felsorolt javaslatokkal már az elvárt CO2-csökkentés felét teljesíthetné az ország.