Erre jár kerek egy év után az űrbe lőtt Tesla

2019.02.07. 02:44

Egy éve már, hogy a SpaceX sikerrel tesztelte az évezred eddigi legerősebb rakétáját, ezzel együtt pedig egy éve annak is, hogy annak tetejébe pakolva az űrbe lőttek egy vörös Tesla Roadstert. Az emberiség legmesszebb került autója most épp két és félszer van távolabb tőlünk, mint a Nap. 

Kép az űrbe érés utáni első órákból
Kép az űrbe érés utáni első órákból

Február 6-án, szerdán lett kerek egy földi éve, hogy a SpaceX megcsinálta a történelem legszórakoztatóbb rakétatesztjét a Falcon Heavy első útjával. Annyiról volt szó csupán, hogy a privát űrcég nem az átlag ember számára unalmas, bevett utat járta, és új rakétája rakterébe nem holmi betonterhet pakolt annak tesztútján, hanem a cégalapító Elon Musk saját Tesla Roadsterét, amit így el is indítottak a mély űrbe. Ezzel sikerült a tesztből ami egy fontos lépés volt az emberes Mars-utazás felé – showműsort csinálniuk. Csodálatos élmény volt a kilövés még tízezer kilométer távolságból is ha lemaradtál róla, itt pótolhatod.

Itt jár most a Tesla Roadster, kicsivel a Mars pályáján kívül
Itt jár most a Tesla Roadster, kicsivel a Mars pályáján kívül

A whereisroadster.com a kezdetektől követi az autó pályáját. A követi persze csak előre programozott matematikai egyenleteket jelent, még a rajta lógó utolsó rakétafokozattal is annyira apró objektum a vörös Roadster, hogy a csillagászoknak követhetetlen, az utolsó ismert paraméterei alapján tudjuk nagyjából, merre járhat most. Szóval ez a SpaceX-től független hobbilap írja, hogy az évforduló napján 364 millió 446 ezer kilométerre van tőlünk a Tesla, és lesz még ennél is messzebb, mert ebben az időszakban minden egyes másodpercben 2,28 kilométerrel távolodik a Földtől.

Még a kilövés előtt, a raktér borítóelemei között
Még a kilövés előtt, a raktér borítóelemei között

Az is egy érdekes adat a Tesláról, hogy már 762 millió 129 ezer 786 kilométert utazott a Nap körül, amennyiből a Föld összes útját végigautózhatta volna huszonegyszer. És még ennyi kilométer és a 365 nap is kevés volt neki, hogy körbeérjen a pályáján: 557 nap alatt tesz meg egy kört a Nap körül, azaz neki igazából csak valamikor a nyár vége felé jön el az évforduló.

Azt is a követőoldal írja, hogy amennyiben az akksik még mindig működnének, a kormány mögött ülő Starman már több mint 99 ezerszer hallgathatta végig a rádión David Bowie Space Oddity-jét. Már amennyi lehet még Starmanből vagy az űrruhájából. A sugárzás és a mikrometeoritok ennyi idő alatt valószínű már rendesen megviselték, ahogy az abroncsokat és az utastér nagy részét is.

Ha olvasgatnál még az űrjáró Tesláról, itt találod, amit eddig írtunk róla.