Kiengedik a börtönből Carlos Ghosnt

2019.03.06. 10:06

Ghosn több mint három hónap után hagyhatja el a börtönt, úgy, hogy hivatalos vádirat még mindig nem született az ügyében. Viszont így is csak nagyon komoly megszorításokkal engedik ki: Japánban kell maradnia, kamerás megfigyelés alatt áll majd, és korlátozzák az internet-elérését is. Mindezt egymilliárd jen óvadék ellenében.

ghosn suit

Az utóbbi napokban felgyorsultak az események Carlos Ghosn körül. Miután lecserélte védőügyvédeit, és harmadszor is benyújtotta az óvadék-kérelmet, a bíróság jóváhagyta azt, bár igencsak szigorú feltételekkel. Ghosn állítólag állandó kamerás megfigyelés alatt áll majd, nappal az ügyvédi irodában kell tartózkodnia, és internetet csak itt használhat, a lakhelyén nem. Telefonból is csak egy hagyományos, csak hangátvitelre alkalmas példányt tarthat majd magánál.

Ezzel együtt várhatóan érintkezhet majd a családjával, sőt, bírói engedéllyel elvileg akár igazgatótanácsi üléseken is részt vehet. Ám ami még lényegesebb, jóval szabadabban készülhet a tárgyalására, amelyre az ügyvédei szerint a nyár vége előtt aligha kerülhet sor.

Ghosn egyelőre e-mailben nyilatkozott. „Nagyon hálás vagyok a családomnak és a barátaimnak, akik kitartottak mellettem e szörnyű megpróbáltatások közepette is. Szintén hálás vagyok azoknak a non-profit szervezeteknek és emberi jogi aktivistáknak, akik az ártatlanság vélelmének tiszteletben tartásáért és a tisztességes tárgyaláshoz való jogért harcolnak Japánban és a világ más részein. Ártatlan vagyok, de elszántan védekezem majd ezen tisztességtelen és alaptalan vádak ellen.” - írta.

Egyelőre nem tudni, hogy Ghosn szabadlábon részt vehet-e bármilyen formában a Renault, a Nissan vagy a Mitsubishi irányításában. Bár jelenleg hivatalosan még mindhárom cég igazgatótanácsának tagja, a két japán autógyártó vezetése már felfüggesztette, és várható, hogy indítványozzák a leváltását a részvényesek közgyűlésén.

Ghosn ügye, azon túl, hogy egy nagyvállalati hatalmi játszmába vonta bele a japán igazságszolgáltatást, felhívta a figyelmet a szigetország jogrendszerének emberi alapjogokat is sértő sajátosságaira. Alighanem ennek köszönhető, hogy a bíróság végül helyt adott az óvadék-kérelemnek, és váratlan határozottsággal utasította el az ügyészek fellebbezését: egyre kínosabbá vált, hogy egy nemzetközi szinten ismert embert tartanak fogva közel négy hónapja, vádemelés nélkül, akit az ügyészek úgy vallatnak akár napi 8-10 órát, hogy a védelem képviselője sincsen jelen.