Óránként 1600 kilométernyi hatótávot ad a Tesla új szuper töltője

2019.03.10. 12:19

Igen durva fejlesztéssel rukkolt elő a Tesla. Az új Supercharger V3 típusú töltő óránként akár 1000 mérföldnyi  (~1609 kilométernyi) hatótávot képest adni − persze, ehhez kell egy megfelelő autó is.

tesla-1000

Az 1 MW összteljesítményű Supercharger V3-as töltőállomások erősségükön kívül abban is különböznek majd a V2-esektől, hogy már nem osztják el a teljesítményt a rácsatlakozó autók között, hanem mindegyikük azonos, maximálisan 250 kW-tal tölthet róluk. Ezt egyelőre a hosszú hatótávú Model 3-asok fogják tudni kihasználni, amikkel a Tesla legolcsóbb típusa óránként akár 1000 mérföldnyi hatótávot is magába szippanthat.

Így egy szinte teljesen lemerült Model 3-as alig fél óra alatt tölthető fel, és ne felejtsük el, hogy egy olyan elektromos autóról beszélünk, ami a WLTP szabvány szerint 544 km-t tehet meg egy töltéssel. Az autók szoftverét egy új, akkumulátor-előmelegítő funkcióval is frissítik. A Teslák ezentúl automatikusan előmelegítik majd akkumulátoraikat, ha egy töltőhöz tervezünk velük útvonalat, így a régebbi töltőkkel is gyorsulhat a töltést.

Egyelőre egy V3-as töltő üzemel Amerikában és azt is csak a korai elérésre jelentkezők használhatják, de a következő hónapokban minden Tesla Model 3 tulajdonos számára elérhető lesz a egyre bővülő hálózat. A többi Tesla modell csak az év későbbi részében kapja meg azt a frissítést, amivel képesek lesznek kihasználni a V3-as töltők teljesítményét, és Amerikán kívül is csak az év végére jelenhetnek meg az első V3-as töltők. A Tesla a módosításoktól azt várja, hogy az átlagosan Superchargereknél töltött idő felére, vagyis 15 percre csökkenhet.