Toyotákat árulhat a Suzuki Európában

2019.03.21. 11:43

Közzétették a Toyota és a Suzuki együttműködésének részleteit. A legtöbb közös projekt Indiában indulhat el, de Európában is segíti egymást a két japán autógyártó.

suzuki rav4

Leginkább egymás modelljeinek átvételéről, és közös motorgyártásról szól a Toyota és a Suzuki megállapodása, amely már első ránézésre is elég komolynak látszik. A legfontosabb fejlemény, hogy a Suzuki világszerte használhatja a Toyota hibrid hajtásrendszerét, de ezen felül két közös projekt is indul Európában. A Suzuki átvesz saját kínálatába két Toyota típust – a Corolla kombit és a RAV4-est – így kiegészülhet felfelé a döntően kompakt, és kisebb autókból álló paletta. Ezen kívül a Toyota gyárthatja a Suzuki kisautókba való benzinmotorjait lengyel motorgyárában, cserébe ezek a Toyota egyes típusaiban is megjelenhetnek.

Európa azonban nem a legfontosabb együttműködési terület. Indiában, ahol a Suzuki a piacvezető autógyártó évtizedek óta, a Toyota vesz át tőlük két típust, a Ciaz szedánt és az Ertiga egyterűt. Cserébe a két cég közösen fejleszthet egy alsó középkategóriás, az Ertigánál egy számmal nagyobb buszlimuzint, és a Toyota helyi leányvállalata veheti át a Vitara Brezza utódjának gyártását. Az indiai Suzuki ezen felül a Toyota afrikai kereskedőhálózatát is ellátja majd Indiában gyártott modellekkel: itt a Suzuki Ciaz és Ertiga mellett a Baleno és a Vitara Brezza is megjelenik majd Toyota jelvénnyel.

2

A két gyártó még 2017 februárjában írt alá szándéknyilatkozatot az együttműködésről, és úgy néz ki, mostanra sikerült kidolgozniuk a részleteket. Ám úgy néz ki, megtalálták azokat a területeket, ahol egymásra támaszkodva mindkét cég jól járhat.