Kalapáccsal verik szét a Koenigsegg dolgozói saját autójukat

2019.04.27. 17:29

Hiánypótló videót tett közzé az Apex One Youtube csatorna. Megkérték a Koenigsegget, hogy mutassák be, hogyan tesztelik hipersportautóik biztonságát. Ha kell, kézzel gyötrik a bő félmilliárd forintot érő kocsikat.

koenigsegg-veretes-regera.gif

A Koenigsegg meglehetősen apró gyártó, évente alig több mint száz autót építenek és ehhez körülbelül 135 emberük áll rendelkezésre. Azonban hiába a manufakturális működés, autóik a világ minden táján futnak, így ugyanúgy meg kell felelniük egy rakás biztonsági szabványnak.

Egy ilyen apró gyártó azonban nem engedheti meg magának, hogy felelőtlenül falhoz csapdosson egy tucat autót, így a kocsi biztonsági teknőjét, vagyis az utastér java részét képező karbonszálas monocoque-ot több törésteszthez is felhasználják, csupán a körülötte lévő anyagokat cserélik ki az újabb vizsgálatokhoz.

A közzétett videón nem csak szimpla törésteszteket láthatunk. A gyár emberei válogatott kínzásoknak vetnek alá egy Regerát, aminek durván lecsapják az ajtajait és a motorháztetejét, valamint minden létező felületen izomból megütögetik kalapáccsal. Utóbbival azt tesztelik, hogy a légzsákok tényleg csak valódi ütközés esetén nyílnak-e ki. Ezeken kívül láthatunk nagy sebességgel vett padkákat és árkokat is, az ember nem tudja eldönteni, hogy szeretné-e látni a végeredményt, vagy sem. A felvételek alapján elég jól bírja a strapát a Regera, talán még jobban is, mint amit egy ilyen drága játékszertől elvárnánk.