Villany hajtja ezt az új török páncélost

2019.04.28. 13:07

A török hadsereg rendszeresíti hamarosan a képen látható páncélost. Ez lenne az Akrep II-es, az Otokar új saját fejlesztésű, full villanyos harci járműve.

br

Ha van a globális járműiparnak olyan területe, ahol nem fogadnánk a villanyhajtás gyors terjedésére, az a hadipar. A török Otokar azért összerakta ezt az elektromos páncélost. A török vállalat első sorban buszokat és teherautókat gyárt, de egész szép kínálatuk van páncélosokból, amikből nem csak a török hadseregben, de honlapjuk szerint a világ harminc országában rendszeresítettek a különböző haderők. Az Akrep II a legújabb termékük. 

bre

Ugyan minden fontos részlet még nem publikus, annyit elárult az Otokar, hogy 250 kilométeres hatótávot tud az Akrep II, de ez egyedi kialakítással, plusz akkumulátorokkal még növelhető, ha a megrendelőnek arra volna igénye. Ehhez a 250 kilométerhez amúgy három órás töltési időt ígérnek. A hajtást négy darab kerékagy-villanymotor viszi át a terepre. A törökök azt mondják, idővel kérhető lesz egy plusz dízelmotorral is, de annak inkább csak aggregátor szerepe lesz, a hajtás ugyanúgy villanyos lesz abban is. 

ntzr

Az Akrep II a török hadseregben kezd. Épp a sereg tesztjeit állják az első példányok, tervek szerint jövőre indul a sorozatgyártás és kezdik el leváltani vele a sereg szállítójárműveit. A bemutatott prototípus fegyvertornyába amúgy egy 7,62 mm-es géppuska és egy 25 mm-es gépágyú került.