Újabb európai üzemet zár be a Ford

2019.06.06. 16:37

A közelgő Brexit és a Jaguar okolható a Wales-i motorgyár végzetéért, amely már nem képes megfelelő hatékonysággal működni.

bridgend

A Bridgendben működő üzem sorsa vagy másfél éve kérdőjeleződött meg először, amikor kiderült, hogy a Jaguar nem hosszabbít szerződést a Forddal a V6-os és V8-as motorok gyártására. Ezek ugyanis itt készültek, egy külön részlegben, amely így teljes egészében feleslegessé vált.

Ez önmagában talán még nem lett volna végzetes, de más motorok gyártását sem telepítették ide – mindaddig igazán merész lépés lett volna, amíg ki nem derülnek a Brexit kapcsán az európai-brit kereskedelmi feltételek.

A motorgyár megszüntetésével 1700 munkahely szűnik meg közvetlenül. A Ford európai részlegének vezetője ugyanakkor azt mondta, a nagy Dagenham-i bázis, és a Ford maradék 9000 dolgozója biztonságban van.

Ez pedig önmagában is nagy dolog, látva, hogy milyen tempóban hagyja el az autóipar a szigetországot. A Honda már bejelentette, hogy 2021-re felszámolja az üzemét Swindonban, a Nissan sem juttat új típust Sunderland-ben működő gyárának, és a Jaguar Land Rover is Nagy-Britannián kívül épít ki új gyártási kapacitásokat, miközben Angliában vagy 4500 munkahelyet szüntet meg.