Robbanás történt egy hidrogénkúton

2019.06.12. 13:42

Elég nagy lehetett a detonáció: két fő sérült meg, mivel rájuk nyitotta az autójuk a légzsákot. Szerencsére a kúton épp nem tartózkodott senki, így súlyosabb sérült nincsen.

Egyelőre keveset tudni az esetről: a töltőállomást üzemeltető cég, a Nel többi kútját is bezárták, legalábbis egyelőre, a robbanás helyszíne körül pedig 500 méteres biztonsági zónát hoztak létre.

Az eset egyik következménye az lett, hogy a Toyota és a Hyundai helyi képviselete egyelőre leállította az üzemanyagcellás típusok forgalmazását, legalább addig, amíg ki nem derítik, hogy pontosan mi okozta a robbanást, és újra nem nyitnak a kutak országszerte.

Bár a hidrogén, mint hajtóanyag köztudottan nem veszélytelen – hatékonyan tárolni, szállítani csak több száz bar nyomáson lehet – eddig nemigen fordultak elő balesetek üzemanyagként történő alkalmazása során, ami alighanem a forgalomban levő üzemanyagcellás autók kis számának is köszönhető.

Norvégia köztudottan a világ előtt jár a környezetbarát járművek elterjesztésében: nem csak a villanyautók kapnak jelentős állami támogatást, de a hidrogénnel üzemelők is. Ezért viszonylag sok a hidrogéntöltő állomás is az országban: azt, amelyiken a detonáció történt, 2016 novemberében nyitották meg.