Már biztos: jönnek a hibrid WRC-k

2019.06.16. 14:11

Az FIA bejelentette, így most már nem kérdéses: 2022-től hibrid technikára vált a rali-világbajnokság. Két lépcsőben vezetik át a gyártókat az új korszakba.

maxresdefault

Azután, hogy az év elején Jean Todt FIA-elnöknek volt egy nagy visszhangot kapott nyilatkozata az ügyben, nem meglepő, hogy komoly változásokat hoz a jövő a ralisport csúcsautói, a WRC-k számára. Todt akkor arról beszélt, hogy mint egy szakág legfelsőbb szintjének, a rali-világbajnokságnak követnie kell az iparági trendeket, ennek ellenére a sorozat még mindig kerüli az új technikákat (1,6-os turbós benzineseket használ energiavisszanyerő rendszerek nélkül). 

Az FIA héten tett bejelentése szerint a 2022-es szezontól kerül hibrid hajtás a WRC-kbe. Azon gyártók, akik attól a szezontól szerepelni akarnak a sorozatban egyforma villanymotort és akkumulátort kapnak majd ehhez. Három szezonon át ezt kell beépíteniük az autójukba, majd 2025-től szabadságot kapnak a hibrid-fejlesztésekben. Erre a két lépcsőre azért van szükség, hogy ne vegyék el azon gyártók kedvét, akik ma még nem állnak jól hibrid területen, de szeretnének ott lenni a mezőnyben '22-től.

yt

Jelenleg négy gyártó (Toyota, Hyundai, Ford, Citroen) van jelen a világbajnokságon, ezek közül a Toyota és a Citroen hangosan a hibrid WRC-k mellett voltak az utóbbi időben, de  várhatóan a Ford és a Hyundai is maradnak a következő időszakban.