Jöjjön, drága elnök úr, csapassuk az új sportkocsival!

2019.06.19. 06:05

Különös módon folynak a dolgok a Toyotánál manapság. Akio Toyoda, a vállalat elnöke, az alapító dédunokája képzett autóversenyző, aki ment már a Nürburgring-i 24 óráson gyári színekben. Most pedig maga teszteli a leendő Le Mans prototípust, méghozzá a cég alelnökével együtt.

A gyári versenyistálló, a Toyota Gazoo Racing videójának címe úgy szól, hogy A GR Super Sportot teszteli Morizo és Tomoyama elnök a Fuji Speedway-en. Morizo az maga Toyoda úr, pontosabban az ő címektől megfosztott autóversenyző alteregója, a mesterpilóta, aki gyors köröket megy a japán csodaautóval.

Ebben a felállásban a Nagy Ember Shigeki Tomoyama, a Gazoo Racing elnöke, aki mégis utasként zötykolődik a kényelmetlen sportkocsiban. Nehéz ezt a helyzetet megfejteni, Európai ember számára csak annyi egyértelmű, hogy a Toyota vezérkar ultrakomolyan veszi a felkészülést a 2020-as Le Mans-i 24 órásra, ahol a kérdéses GR Super Sport versenyváltozata megy majd, és ezt valahogy megpróbálták be is mutatni.

Az autó egyébként olyasmi, amilyen járművet a Toyotától eddig nemigen láthattunk: utcai szupersportkocsi, amely az Aston Martin Valkyrie és a Mercedes Project One közvetlen ellenfele lehet. A középmotoros gépet egy 2,4 literes V6-os turbómotor hajtja, több villanymotorral együtt, így az összteljesítménye 1000 lóerő körül lesz, de hogy mire lesz képes, azt egyelőre csak találgatjuk.

Viszont a Toyota vezetését zavarhatja, hogy Le Mans-ban csak azután nyerhettek, hogy a valódi konkurencia, az Audi és a Porsce odébbállt – talán ennek szól, hogy mindent elkövetnek, hogy jövőre, az új szabályok szerinti autóval is a legjobbak maradhassanak.