Óvatos együttműködést köt a Renault, a Nissan és a Waymo

2019.06.20. 17:16

Az önvezetés felé vezető rázós úton eddig a Waymo talán a legrégebbi utas: még a Google jelvény alatt 2009-bne kezdték fejleszteni saját önvezető rendszerüket, az utóbbi évek során pedig igyekeztek több autógyártót is bevonni a munkába. Egy ideje együtt dolgoznak a Fiat-Chryslerrel és a Jaguar-Land Roverrel is, most pedig egy harmadik partnerrel állapodtak meg, a Renault-Nissannal.

waymo

Ez a megállapodás azonban nem olyan, mint a korábbiak. A Chrysler és a Jaguar autókat is szállított a Waymónak, és a közös munka leginkább Észak-Amerikában zajlik. A Renault és a Nissan viszont Franciaországban és Japánban ígér segítséget az önvezetés elterjesztésében, illetve a szükséges feltételek megteremtésében. Konkrét együttműködési lépéseket egyelőre nem közöltek, de úgy néz ki, egyelőre laza és kiforratlan kapcsolatról van szó.

Egyelőre annyi biztos, hogy a hazai piacokon túl is terjeszkedne ez a kapcsolat, de azt hangsúlyozták, hogy Kínában egyelőre nem terveznek közös tevékenységet.

Valószínű, hogy számos részletet tisztáznia kell még az új partnereknek, és ez nem csak a Waymo és a két autógyártó kapcsolatára igaz. Ebben a pillanatban a Renault és a Nissan egymáshoz való viszonya is bizonytalanságtól terhelt, és a nyilatkozatok alapján úgy néz ki, ez is visszafogta a közös tervek konkrét formába öntését. Valószínűleg sokkal komolyabb együttműködés is kialakulhat majd a Waymóval, ha a Renault-Nissan belviszály rendeződik.