Villanyautóból is pazarlót épít a Bentley

2019.07.11. 11:55

Az EXP 100 GT az, amit a neve is jelent: nagy túrakocsi. De nem csak úgy ímmel-ámmal nagy: benzinmotorral sem építettek ekkorát a brit gyártónál eddig. Egy ekkora testtel pedig igazi csoda, hogy 700 km-es lett a hatótáv.

Már az új Continental GT-nél is láthattuk, hogy a Bentley megtalálta a megoldást a problémára, amit a sportos forma és a kényelmes belső tér összeházasítása okoz: egyszerűen növelni kell a méreteket. Az EXP 100 GT ugyanezen elvet maximalizálja: a forma tényleg szuperelegáns, és belül egész kis nappalit alakítottak ki, de ezt 5,8 méteres hosszal és 2,4 méteres szélességgel sikerült megoldani. Ezek után igazi csoda az is, hogy az elektromos hajtású autó üresen nem nyom többet 1900 kilogrammnál, és 700 km-t is elmegy egy töltéssel.

Mondjuk ez utóbbi adat valószínűleg csak addig igaz, amíg nem használják ki a hajtáslánc képességeit. Az autóba ugyanis négy villanymotor került, kerekenkénti szabályozással, ami azon túl, hogy a létező legjobb nyomatékvektorozó képességeket jelenti, 1340 lóerő csúcsteljesítményt is eredményez. Nem csoda, hogy a 100 km/h-s tempó eléréséhez elég 2,5 másodperc, és valószínű, hogy a végsebesség sem a teljesítmény miatt lett 300 km/h.

A számok alapján már gyanús lehet, hogy valami nem egészen stimmel a hajtás körül, ez pedig az az apróság, hogy a Bentley tervezői, akik 2035-re tartanák megvalósíthatónak az EXP 100 GT-t, nemes egyszerűséggel a jelenlegieknél ötször nagyobb teljesítménysűrűségű akkumulátorokkal számoltak. Ez – a karbonszálas anyagok és könnyűfém-ötvözetek használata mellett – magyarázza a visszafogott tömeget is. A hajtással kapcsolatban ezen felül azt is megjegyezték, hogy csináltak helyet üzemanyagcellának is a hajtásrendszerben, és nem is zárható ki, hogy 16 év múlva már elég hidrogénkút lesz hozzá, hogy ennek is legyen értelme.

Ha igazságosak akarunk lenni, az EXP 100 GT-t tulajdonképpen egy nagyon elegáns szobornak tekintjük, amelyet a tervezők a márka centenáriumára készítettek. Ebben a minőségében pedig tökéletes: a részletei karakteresek, a vonalai karcsúak, minden irányból könnyedén felismerhető, és a dupla Lambó-ajtóknak és a három ülésnek köszönhetően nem is szokványos. Amilyen ütemben az autóipar manapság változik, az sem egyértelmű, hogy Bentley lesz még 2035-ben, nem hogy ilyen autó a kínálatban, de ilyen borongós gondolatokkal kár elrontani az ünnepet.