Kétszer tört Forma-1-es Williamset vehetsz

2019.07.15. 10:33

A Bin Laden-család neve erre ugyan pont nem került fel, de olyan versenyzők törték össze, mint Mario Andretti és Carlos Reutemann, Alan Jones pedig még futamot is nyert vele. Eladó ez az FW07-es Williams. 

Az 1981-es német nagydíjon kezdte és később még nyolc Forma-1-es futamot járt meg ez a Williams, ami a brit Classic Driver hirdetési oldalra került fel nemrég. Ebből ötöt még a '81-es szezonban futottak vele, amiken három dobogóhoz segítette hozzá a csapatot, a szezonzáró Las Vegas-i futamon pedig ezzel szerezte F1-es pályafutása utolsó győzelmét Alan Jones.

Az autónak egész sajátos története van. A '82-es szezon előtti szünetben a Williams is megpróbálkozott egy hatkerekű versenyautó építésével, aminek ez az FW07-es volt az alapja. Nem jött be nekik az irány, az autót pedig visszaépítették a szezonnyitóra, ahol második lett vele Carlos Reutemann. Ez volt az utolsó alkalom, hogy meglátta a célt. A brazil nagydíjon Reutemann, a nyugat-amerikai versenyen Andretti törte össze. 

Az autót később ugyan teljesen helyreállították, de F1-es futamon többé nem indult. Most aktív éveire emlékeztető állapotban és külsővel várja vevőjét. Ott van rajta például a Saudia légitársaság matricája, amely akkoriban a csapat támogatója volt. A Williams azokban az években nagyon erősen kapcsolódott a szaúdiakhoz, azok pénzéhez. Egy tavaly árult másik FW07-esen a Bin Laden név is ott szerepelt nagy betűkkel. Konkrétan az al-Kaida-vezérként később az egész világon ismertté lett Oszáma bin Láden családjáról van szó, a hozzájuk köthető cégek pumpálták akkoriban a pénzt a brit csapatba. 

A hirdetés szerint versenykész állapotban van, szóval aki megveszi, simán pályanapozhat vele, vagy akár indulhat a Masters Historic F1 versenyein. Irányárat nem írnak hozzá, de ilyen múlttal valószínű 200-300 millió forintnyi font között van az ár, amennyiért el lehet vinni.