Nézzék, itt a BYD új csodaautója

2019.08.15. 14:45

A kínai BYD – azaz Bulid Your Dreams – már nem újonc a villanyautó-gyártásban. Legújabb modelljük is a Qin nevű típus második generációja, amelynek a formáját az Alfa Romeo 8C sportkocsi tervezőjével korszerűsíttették. Nem valószínű, hogy ez Wolfgang Egger karrierjének újabb csúcspontja volna, a BYD villanyautó nem érdekesebb, mint bármelyik mai okostelefon, viszont ettől még fogyhat jól.

Az új változat, amelyet Qin Pro néven forgalmaznak majd, tulajdonképp egy régebbi Toyota Corollára emlékeztet, Audi-szerű részletekkel, a lényeg azonban belül van. A hajtáslánca ugyanis elektromos, és a gyáriak szerint akár 421 km-t is meg lehet tenni vele egy töltéssel, bár abból a tényből, hogy NEDC-ciklusban mértek, arra lehet következtetni, hogy ez elég optimista becslése a valóságnak. A motor egyébként nem gyenge, 136 lóerős, viszont az autó végsebessége csupán 130 km/h, ami simán lehet, hogy egyszerűen csak az áttételezésből és a motor legnagyobb fordulatszámából adódó korlát.

Az autó árát egyelőre nem ismerjük, de valószínű, hogy nem lesz nagyon olcsó. Az első generáció alapváltozata mindenesetre 8 millió forintnak megfelelő összegért volt kapható, és valószínű, hogy az átrajzolt Pro változat sem kerül majd ennél sokkal kevesebbe.