Csodálatos film érkezik az autósport életmentőiről

2019.08.28. 06:31

Bő egy hét és bemutatják a Rapid Response-t. A dokufilmet, ami az amerikai autósport hosszú útját követi végig a gyilkos futamoktól kezdve a fokozatosan egyre biztonságosabb időkig, és ami végre nem a versenyzőkre figyel, hanem inkább azokra, akiknek az ő biztonságuk a munkája, szenvedélye. Az előzetes nagyon ígéretes.

A valós sztori onnan indult, hogy egy orvostanhallgató és autósport-rajongó, Stephen Olvey 1966-ban bekerült az Indianapolisi 500 orvosi csapatába. Az azóta Dr. Olvey-ként ismert srácnak nagy lehetőség volt, hogy a mentőszemélyzet tagjaként belülről követheti végig a versenyt, de amit ott tapasztalt az nemhogy az ő életét változtatta meg alapjaiban, de az autósportra is nagy hatással volt. Olvey-t megdöbbentette, hogy az orvosi beavatkozás szintje milyen borzasztóan gyenge és zavarta, hogy mennyire eszköztelen a pályán egy-egy súlyos balesetnél.

A sztori főszereplője, Olvey fiatalon
A sztori főszereplője, Olvey fiatalon

Olvey az amerikai autósport legveszélyesebb korszakában kezdte a munkát, amikor a pályán meghalni még az autósport természetes velejárója volt. A kezdeti sokk után szervezkedésbe kezdett és hamar összeállt körülötte egy csapat, ami komoly tudományos munkával lépésről lépésre tette biztonságosabbá az amerikai autóversenyzést a következő évtizedekben. 

Miközben a dokuban az oválversenyzés olyan pilótalegendái sztorizgatnak, mint Mario Andretti, Bobby és Al Unser, Parnelli Jones vagy Rick Mears, a Rapid Response állítólag igyekszik nem a versenyzőket tovább heroizálni és tényleg azokról az emberekről és fejlesztésekről szól, akiknek/amiknek ők az épségüket köszönhetik. Szóval igyekszik hű maradni Olvey azonos című könyvéhez. Vannak olyan kritikák, amik szerint a film túlzásba vitte a durva balesetek képeinek halmozását, de lehet, hogy csak a kritikusok lelke túl érzékeny. Az előzetes alapján a hangulat rendben lesz, erős képekből sem lesz hiány, de hogy sikerült-e jól felépíteni a filmet, csak a premier után tudjuk meg. 

nfg.png

Az amerikai mozikban (ezekben itt) szeptember 6-án kezd a film. Ha valamelyik közelében leszel éppen, ki ne hagyd, máskülönben várhatóan rövid időn belül felkerül a netre is valamilyen formában.