Hát akkor ő lenne itt a Porsche Taycan

2019.09.04. 17:48

Az elmúlt hetekben annyit cikkeztük az elcsepegtetett infók, álcázott gyári fotók és egy gyorsulgatós videó miatt róla, hogy szinte fel sem tűnik a dolog súlya: a Porsche megejtette első villanyautója, a Taycan bemutatóját. 

Bár ezt a frankfurti szalonra vártuk, a Porsche szerdán felfedett lényegében minden fontosat a Taycanról. Kiderült például, hogy két változattal kezdenek: lesz Taycan Turbo és Taycan Turbo S. Turbó persze egyikben sem lesz, mindkettő hajtása tisztán elektromos, mindkettőben egy villanymotor jut az első és egy a hátsó tengelyre, de a teljesítményük különbözik majd. A Turbo 680 lovas, az S pedig akár 761 lóerőt is tud, ha aktiválják benne az Overboost módot. És a Porsche azzal számol, hogy fogják, mert a Turbo S-hez jelentősen kisebb hatótáv van megadva: 412 kilométer, szemben az alap Turbo 450-ével. 

A villanyhajtás egy relatív egyszerű dolog, a Porsche azért belevitt egy kis csavart a Taycanéba. A két motorját két külön váltó kezeli. Hátulra egy kétsebességest raktak, ami az első fokozatban a gyorsítást, a másodikban az egyenletes tempóval haladást segíti. Hogy ezek mikor hogyan állnak, ahhoz persze nincs köze itt sem a sofőrnek, automatán kezeli a Taycan.

Lassításnál akár 265 kW-tal is képes visszanyerni az energiát, de mivel ez egy sportautó, a rekuperálgatás itt mellékes. Fontosabb, hogy elöl tíz, hátul négydugattyús fékei vannak. A Turbónál ezek 415-365 milliméteres tárcsákat kapnak, a Turbo S-nél 410-420 mm-eseket, utóbbinál ráadásul karbonkerámia az alapanyag. A felniméret sem egyenlő a két autón, a sportosabb Taycan egy collal nagyobb, 21-es felniket kap gyárilag.

Mind a két Taycan tömege súrolja a 2,3 tonnát: a S-é alulról, a sima Turbóé felülről. Ezt a tömeget az erősebb villanyos 2,8 másodperc alatt gyorsítja nulláról százra. A sportos villanyosok között nem egy világbajnok adat, de egy korábbi videó szerint a konkurenciával szemben a Porsche több tucatnyi egymást követő gyorsulásra is alkalmas, szemben mondjuk a Model S-ekkel. A sima turbónak már 3,2 másodperc kell a százas sprinthez, de ebben erősen benne van, hogy nem csak a teljesítményüket, a nyomatékukat is máshogy hangolták: 850 Nm van belőle a gyengébbikben és 1050 Nm az erősebben. 

A Taycan lesz az első szériagyártott autó, ami 800 volton működik majd, és ez a töltési sebességben is meglátszik. Egy ötről nyolcvan százalékra történő, azaz egy teljesen átlagos töltés 22,5 perc alatt megy neki, igaz, ehhez kell egy 270 kW-os töltőoszlop is, amiből egyelőre nem sok akad Európában. A Porsche ígérget 350 kW-os töltőket is a kereskedéseihez, de ezt majd akkor higgyük el, ha átadják őket. Persze tölthető váltóáramról is, akár egy sima otthoni 11 kW-os töltővel, de úgy lényegesen tovább tart fullra tölteni a 93 kWh-s akkucsomgot. 

A külső nem meglepetés, enyhén álcamatricázva láttuk már ezt párszor. Mint kiderült, a hossza 496 centiméter, a magassága pedig egy aktuális 911-esnél nyolc centivel nagyobb, 138 centi. A porschés karaktert egész jól hozza, eközben pedig olyan légellenállási együtthatója van, mint semminek a márkánál: 0,22-es. A belteret is elspoilerezték korábban, így ott inkább az infók újak. Például, hogy a hátsó csomagtér 366 literes, míg az orr kis tárolója itt annyira nem is kicsi, 81 litert benyel az is. Az anyósülés előtti teljes értékű kijelző ahogy sejtettük, nem alapáras, az opciós listán lesz rajta. Ja, és a Porsche közleménye megjegyezte, hogy az állati bőr teljesen felejtős a Taycanban. Szóval még ha egy brutálisan energiapazarló sportautó is, valamennyi zöld szemlélet azért jut a Porsche első villanyautójába is. 

A következő lépés az lesz, hogy a Frankfurti Autószalonon kiállítják a standjukon, aztán hamarosan kigurulnak az első ügyfelek Taycanjai az utakra. A Turbóért 50 millió forintnyi eurót, a Turbo S-ért 61 millió forintnyi eurót kérnek (idővel lesz hazai ára is). Ezeknél viszont lesz Taycan olcsóbban is. Várhatóan még az idén megmutatják belőle a gyengébb Taycan S-t, és a még annál is gyengébb sima Taycant is. Azoknak már a nevében sem lesz turbó.