VW-vezér: Mindent tudunk, amit a Tesla

2019.09.11. 16:56

Tényleg nem fog a Volkswagen Tesla-részvényeket venni, még akkor sem, ha szoftverben valóban erősek Muskék. A Volkswagen-konszern vezére, Herbert Diess beszélt meglepően sokat a Teslához való személyes és hivatali viszonyáról annak alkalmából, hogy Frankfurtban bemutatták az ID. 3-at.

éiop

Egy augusztusi pletykát cáfolt meg Frankfurtban Herbert Diess. Akkoriban írták sokan, hogy a Volkswagen akkora mennyiségben vásárolna a Tesla részvényeiből, hogy azzal már hozzáférhessenek az amerikaiak akkumulátor- és szoftver technológiáihoz. Hogy volt-e bármi alapja a hírnek, nem tudtuk meg, mindenesetre a VW vezére azt mondja, nincs szükség ilyen bevásárlásra, mert mindent tudnak, amire a Tesla képes. De azért mondott szépet is a villanyos konkurenciáról.

Hosszú távon a méretarány miatt előnyben lehetünk. A hardver oldaláról nézve valószínű nincs nagy különbség, hiszen nekik is van kimondottan villanyautós platformjuk és ők már most egy nagy EV-gyártó. Aztán amikor a másik fontos dologról beszélünk, ami a szoftver, abban a Tesla nagyon erős, viszont az egy mennyiségi játék. Ha csinálsz egy szoftvert, akkor azt tízmillió eszközön érdemes használnod és nem egymillión.
A Volkswagen villanyoffenzívájának első autója, az ID. 3
A Volkswagen villanyoffenzívájának első autója, az ID. 3

Fura helyzet a Volkswagen-konszert a nála tizensokszor kisebb Teslához mérni, de a villanyautózás terén egyelőre összemérhető a kettő. A Volkswagen a maga giga ipari/gyártási/fejlesztési/financiális/stb. erejével most készül nagyban beszállni oda, ahol egyelőre a Tesla a legnagyobb szereplő, és ahol a kaliforniaiaknak kívülről nézve komoly lépéselőnyük van. Például a szoftverek terén, ami talán Diess szerint nem akkora előny, hogy érdemes lenne bevásárolniuk magukat a cégbe. Pedig ahogy ő is mondta, a volumen dönt, és abban most még a Tesla áll jobban – igaz, ha rákapcsol a teljes VW-konszern, valószínű ők több villanyautójukba tudják majd betenni ugyanazokat a szoftveres fejlesztéseket. 

Diesstől megkérdezték azt is, hogy mit lépnének akkor, ha a Tesla tényleg csődbe menne, megpróbálkoznának-e a felvásárlással. Erre elegánsan azt válaszolta, hogy szerinte a Tesla innen már elkerüli a csődöt, mivel közel van a jövedelmezőséghez. Még ennél konkrétabb dicséret is elhangozott a vezértől, aki azt mondta, csodálja, amit a Tesla elért, és a Tesla eredményei nekik is nagy segítség volt az elektrifikáció felé nyitásban. Diess még az autóikat is szereti, sőt, a cégvezért is. Nagyon kedvelem Elont, a legjobbakat kívánom neki – zárta a témát Frankfurtban.