Többet akar a Subaruból a Toyota

2019.09.27. 11:28

Egyes elemzők szerint a részvényvásárlás a Subaru felvásárlásának első lépcsőfoka lehet, de arra mindenképp lehetőséget ad, hogy a Toyota a magáéhoz számolja a Subaru termelését is.

toyobaru

A Subaru és a Toyota szorosabb kapcsolata 2005-ben kezdődött, amikor a General Motors eladta a Subaru anyacégében, a Fuji Heavy Industries-ban (FHI) meglevő részesedését, részben a Toyotának. Akkor a japán óriás 8,7%-nyi részvényt vásárolt, de azóta a részesedését 16,5%-ra emelte 2008-ra. Az első közös típus, a Toyota GT86/Subaru BRZ 2012-re készült el, de a két gyártó más területeken is együttműködött, igaz, kevésbé látványos módon.

A Reuters értesülései szerint a Toyota legalább 650 millió dollárnyi értékben szerezne be FHI részvényeket, bár valószínű, hogy nem készpénzt, hanem hasonló értékű Toyota részvényt ajánlanának fel ellenértékként.

Egyes japán elemzők azt sem tartják kizártnak, hogy hosszabb távon a teljes felvásárlás lenne a Toyota célja, ahogy néhány éve a Daihatsu többi részvényesét is kivásárolta a cég.