Lemondott autógyártási terveiről a Dyson

2019.10.11. 10:23

James Dyson 2017-ben azzal lepett meg mindenkit, hogy bejelentette, saját villanyautót fejleszt. Ám két év munka után most feloszlatta a járműfejlesztő részleget.

„Fantasztikus autót fejlesztett ki a csapat, igazán eredeti módon közelítették meg a feladatot, ugyanakkor hűek maradtak a filozófiánkhoz... Ám annak ellenére, hogy mindent megpróbáltunk, egyszerűen nem látunk esélyt arra, hogy üzleti szempontból kifizetődővé tegyük az autógyártást.” - mondta Dyson a döntés indoklásaként.

A állítólag a projekt eladásával is megpróbálkoztak, de ez sem sikerült, így feloszlatják a részleget, és a szakemberek nagy részének a cégen belül ígérnek más feladatot.

Az eredeti tervek szerint a Dyson háromféle autót dobott volna piacra 2021-ben. Ezekben olyan új megoldásokat terveztek felhasználni, mint a szilárd elektrolitos akkumulátorok, amelyeknek a fejlesztésébe már korábban is dollár-százmilliókat öltek. Ez utóbbi munkát egyébként folytatják, az autós részleg bezárásáról kiadott közlemény is említést tesz róla.

Ezen felül nem tudni, hogy mi áll a döntés hátterében, de a villanyautók piaca az elmúlt két év során is sokat változott. Az árak alacsonyabbak lettek, egyre több a nehézsúlyú szereplő a piacon, és valószínű, hogy a Dysonnál sem mérték fel pontosan, hogy mekkora erőfeszítést igényel egy piacképes prémium-kategóriás személyautó kifejlesztése.