Kiderültek a Peugeot-Fiat tárgyalások részletei

2019.10.31. 10:02

Tegnap még csak a tárgyalások tényét ismerték el, ma viszont már a tárgyalások alapját képező tervek is kiszivárogtak. A Reuters értesülései szerint az új autógyártóból fele-fele arányban részesednének a Fiat Chrysler és a PSA jelenlegi tulajdonosai.

psafiat

Ez egyben azt is jelenti, hogy az új vállalat legnagyobb részvényese az Exor lenne, az Agnelli család vagyonát kezelő holding, amely a Fiat Chrysler 29%-át birtokolja, így az új vállalatban 14,5%-os részesedést szerezne. Ugyanakkor a PSA csoport három legnagyobb részvényese, a Peugeot család, a kínai Dongfeng és a francia állam az új cég 6,1%-át szerezné meg, ha az üzlet létrejön. Az elnök így az Exort vezető John Elkann lehet, az irányítást végző 11 tagú igazgatótanácsba viszont hat tagot delegálna a Peugeot csoport, és ötöt a Fiat Chrysler, az operatív irányítást pedig vezérigazgatóként a PSA-t jelenleg is vezető Carlos Tavares nyerné meg.

Emellett az is kiderült, hogy a Fiat részvényesek 5,5 milliárd euró osztalékot kapnának, ugyanakkor a Peugeot csoport a fúzióval egy időben elosztaná részvényesei között házi alkatrész-beszállítójában, a Faureciában meglevő 46%-át, ami durván 3 milliárd eurót ér, a Fiat tuladjonosai pedig megkapnák az ipari robotokat gyártó Fiat leányvállalatot, a Comau-t.

A hírek eddig inkább a Fiat részvényárfolyamának tettek jót, ami 10%-ot emelkedett, míg a PSA csoport papírjai 9,1%-ot estek. A kiszivárgott tervek egyébként kísértetiesen emlékeztetnek azokra, amelyekről a Fiat Chrysler és a Renault nyári tárgyalásai alatt lehetett hallani. Nem csodálkoznánk rajta, ha kiderülne, hogy a Fiat tulajdonosi körétől származnak, amely egy ideje már keresi a lehetőséget, hogy megszabaduljon autóipari érdekeltségeitől, vagy legalább megossza az abban rejlő kockázatot egy másik, lehetőleg szakmai partnerrel.