Megépült Jay Leno őrült terepjárója

2019.11.07. 06:05

Ez az 1968-as Ford Bronco kifejezetten ismert autó: Jay Leno még 2009-ben búcsúajándékként kapta műsorvezető kollégájától, Craig Fergusontól, az utolsó Tonight Show alkalmából. Az autó akkor még felújítás előtt állt, de már akkor is kifejezetten értékesnek számított. Most, tíz évvel később viszont alaposan átdolgozva láthatjuk viszont.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a lehető legjobb kezekben nyerte el új formáját. A Ford Performance, és a hivatalos Bronco alkatrész-gyártó, a Kincer Chassis alakította át. A Shelby GT500-ból ismert 5,2 literes, kompresszoros V8-ast építették bele, és ehhez a 700 lóerő feletti teljesítményű motorhoz igazították az összes többi alkatrészt is.

Hogy szükség van-e ilyen teljesítményre egy magas építésű, és kifejezetten rövid, elöl-hátul merev tengelyes futóművű terepjáróba, az minimum vitatható. Az viszont nem, hogy a lehetőségekhez mérten igyekeztek biztonságossá tenni a járművet. A Kincer kifejezetten nagy teljesítményre méretezett futóművet és hajtást épített bele, versenyzésre kifejlesztett lengéscsillapítókkal és az elérhető legnagyobb teherbírású felezővel. A biztonságos megállás lehetőségéről Wilwood tárcsafékekkel gondoskodtak.

Az egészben a legnagyobb csoda az, hogy az alapos átalakításból alig látszik valami. A gyáriaknál nagyobb kerekek és az emelt futómű miatt sokkal magasabbra került az egész autó, a sötét metálkék fényezés sem tűnik egészen korhűnek, és a nagy féktárcsák sem, de egyébként olyan, mintha most jött volna a gyárból.

Természetesen ez az autó is szerepel majd valamelyik közeljövő-beli Jay Leno Garázsa adásban, de addig is a SEMA Show Ford standján mutogatják. Valószínűleg nem csak azért, hogy megmutassák, milyen minőségi munkát képesek végezni, de afféle előzetesként is a modern Bronco közeljövőben induló piaci bevezetése előtt.