Már felvázolták a Porsche szupersportkocsiját

2019.11.27. 06:35

A 918 Spyder utódjáról már sok pletykát hallottunk, de talán az Autocar legújabb cikke az eddigi legrészletesebb. Eszerint készen áll egy sportkocsi terve, méghozzá egy vadonatúj, 1,6 literes turbós V6-os motorral, amelyet eredetileg a Forumua 1-be szántak. Már csak egy döntésre vár a projekt, amely biztosítaná a fejlesztés költségeit.

917ll

Az Autocar sztorija szerint eredetileg az volt a Porsche terve, hogy a következő szupersportkocsiját már szilárd elektrolitos akkumulátorokkal építi, tisztán elektromos hajtással. Ám kiderült, hogy az új típusú akkumulátor fejlesztése lassabban zajlik, mint korábban gondolták – a 2020-as évek második fele előtt nem lesz belőle szériagyártású változat – elkezdtek más megoldást keresni egy új sportkocsi hajtására. Így jött képbe a Le Mans-i versenygép motorját fejlesztő, durván 40 fős mérnökcsapat, akik állítólag egy F1-es motor fejlesztésén dolgoznak épp.

Állítólag még 2017-ben kezdtek hozzá a munkához, miután kiderült, hogy a Porsche kivonul az LMP1-es sportkocsik versenyéből. A Porsche ugyan várhatóan nem lesz motorszállító a Formula 1-ben, de a motor, amelyet erre szántak, létezik, és a hőből villamos energiát előállító drága MGU-H modul nélkül állítólag alkalmas is lenne egy széria sportkocsi hajtására. A megoldás előnye, hogy egy ilyen hajtás még a hibrid rendszer ellenére is elég könnyű és kevés helyet foglal, és persze az, hogy prototípusként már létezik.

Az, hogy 1,6 literes V6-os turbómotorral hajtsanak egy utcai sportkocsit, egyébként nem a Porschénél merült fel először, a Mercedes az AMG One sportkocsiban szintén egy hasonló megoldást fejleszt. Ráadásul míg az AMG 2021-re ígéri a saját autóját, a Porsche az Autocar szerint akkor sem készülhet el 2023 előtt, ha úgy döntenek, hogy beleöntik a szükséges euró-százmilliókat a kifejlesztésébe, ami jelenleg egyáltalán nem vehető biztosra.